Historia del pregón se Semana Santa

Reproducimos la notícia del bloc de la Comissió de Setmana Santa que recoge la história del pregón en Mataró.

Breu història del pregó a Mataró 

Remigi Herrero a la plaça 11 de Setembre, 2006.

Fins on se sap, el pregó de Setmana Santa va ser instaurat per la Hermandad de Ntro. P. Jesús Nazareno y Nuestra Señora de la Esperanza el 1993, en el darrer any del mandat corporatiu del Hermano Mayor D. Rafael Acedo.

Josep Jubany, 2011
Es va voler  recuperar un element de pregonar la Setmana Santa, un acte amb molta transcendència i herència en d'altres municipis de la península, sobretot al Sud i es va escollir la Matinal de Saetas com escenari, durant el Diumenge de Rams.

Segons comenten les persones que aleshores estaven en aquesta Hermandad per un costat es volia que servís per anunciar que la Setmana Gran ja era aquí, per un altra es volia que fos un espai de motivació i formació d'aquells que s'apropaven a les confraries, ja que el nivell de formació no era molt alt, com reconeixien. Per alta, també era recordar als més joves i que no havien viscut una Setmana Santa de la importància que era per als seus pares i mares, i per aquells que aquells recordaven de la seva infància i adolescència als seus pobles d'origen del camp andalús, murcià i extremeny.

Jordi Merino,  Parc de Cerdanyola 2013

El pregó de Setmana Santa es va estendre a finals dels anys trenta i quaranta a Andalusia, tot i que hi ha referències de xerrades amb antelació, però va ser per exemple a Sevilla al 1939 on es va realitzat amb aquest títol. Poc després va seguir Córdoba i poc a poc es va estendre aquest acte amb regularitat, importància... Per exemple hi ha constància ja de solemnes pregons al 1958 a la ciutat catalana de Reus,  moltes grans ciutats confrares als anys setanta va comptaven amb aquest pregó, per exemple Saragossa va començar a organitzar-ho el 1973.

A Catalunya trobem grans proclames en tant que pregons a ciutats com Tarragona, Barcelona, el Prat de Llobregat, Castelldefels, Girona des de fa anys. Més recent ha estat a ciutats com LLeida, introduït per la Congregació de Nostra Senyora dels Dolors l'any 2005,  Malgrat de Mar endegat el 2010  amb Jesús Moya com a pregoner, o Valls, que serà seu del congrés de confraries i germandats el 2017, i el que va iniciar l'any 2014.

Javier Lechuga, Parròquia de Maria Auxiliadora
En el cas de Mataró, es podria afirmar que el primer pregó anunciat com a tal va ser aquell any de 1993.  Abans però,  hi havia hagut alguns texts que s'havien llegit en la Matinal de Saetas, com per exemple els llegits per José Gámez a partir dels anys 1988- 1989, però no eren pregons, sinó texts que introduïen a la Setmana Gran abans de la Matinal de Saetas.

El primer pregoner  va ser en Manuel  Yera (d.e.p.) qui va passar els últims mesos de la seva vida a la ciutat mataronina. Yera era un poeta del camp andalús nascut a Lora del Río i apassionat de la Setmana Santa. Va prendre contacte amb Mataró per una amistat personal i en va fer el primer pregó amb una gran càrrega emotiva i passional l'any 1993 al Parc de Cerdanyola.

A continuació us detallem el llistat dels darrers pregoners/res des de l'any 2000.
-          1999 Pep Andreu, periodista
-          2000: Salvador Domínguez, president Comissió Setmana Santa
-          2002: Miguel Terrino Vargas, president  FECAC
-          2003:  Joan Pera i Paco Moran, actors
-          2004: Pilar Sánchez, Hermana Mayor Cofradía Nuestra Señora de la Soledad.
-          2006: Remigi Herrero, Regidor Cultura de Mataró.
-          2007: Ramón Bassas, Regidor Mataró.
-          2008: Pilar Cantero, presidenta Hermandad Rociera Divina Pastora
-          2009: Manuel Zamora, president del Consell General de Confraries i Germandats.
-          2010: Justo Molinero, locutor de ràdio.
-          2011: Josep Jubany,  Membre Comissió de Setmana Santa.
-          2012: Domingo de la Ossa, Vírgen de las Maravillas.
-          2013: Jordi Merino, Co-president Comissió Setmana Santa.  
-          2014: Javier Lechuga, antic Hermano Mayor Hdad. Ntro. P. Jesús Nazareno y Ntra. Sra. de la Esperanza.
-          2015: Mario Garcia, capatàs pas Ntra. Sra. de la Esperanza. 
-          2016: Mn. Sergio Notó, consiliari de la Comissió de Setmana Santa (2013-2013)
-          2017: Ángel Rubio de Paco, primer president de la Comissió de Setmana Santa.
-          2018: Elisabet Laplaza Veas, Hermana Mayor Hermano Mayor Hdad. Ntro. P. Jesús Nazareno y Ntra. Sra. de la Esperanza.
-          2019: Ivan Romero, costalero de Jesús y Sandra García, portadora del Sant Crist de l'Agonia.
-          2020: David Bote ( no se realizó el pregón por confinamiento)
-          2021: Didac Padilla, costalero de Jesús
-          2022: José Sánchez, membre de la Comissió de Setmana Santa i de la Hdad. Ntra. Sra. de la Soledad      Entradas que pueden interesarte