LAS SANTAS PATRONAS DE MATARÓ SANTA JULIANA Y SANTA SEMPRONIANA



La fiesta mayor de nuestra ciudad ya ha empezado y sin duda el acto religioso mas importante de toda la ciudad en estos días tan festivos será el próximo día 27 de Julio el día de las patronas. Este día se celebrará la solemne misa en la basílica de Santa María en honor a santa Juliana y santa semproniana, dicha misa será oficiada por Mns. Lluís Martinez Sistach arquebisbe de Barcelona.






A continuacion os pasamos una breve historia de las patronas de nuestra ciudad:
Segons la tradició, Juliana i Semproniana eren dues joves nascudes a Mataró (al que avui és el carrer d'en Pujol) i deixebles de Sant Cugat. L'any 304, van acompanyar-lo fins al Castrum Octavianum, on el sant va ser decapitat. Quan els botxins van marxar, les dues joves van recollir-ne el cos i el van enterrar cristianament. Van ser sorpreses, però, per la guàrdia i, acusades també de cristianes, van ser degollades al mateix lloc que el seu mestre.
Les seves restes eren venerades, amb les de Sant Cugat, al monestir de Sant Cugat del Vallès. La primera notícia, però, és tardana: el 1089 es fa esment de l'existència de les relíquies de les santes al costat de les de Sant Cugat.
Fins al segle XVII no es van vincular a Mataró. En 1667, l'historiador Joan Gaspar Roig i Jalpí va publicar Catálogo paralipómeno de los santos indígenas y advenas del principado de Cataluña y sus condados. En aquesta obra va informar per primer cop que les santes Juliana i Semproniana eren naturals d'Iluro, l'actual Mataró. El Consell de la Ciutat, que llavors no tenia un sant patró estable, s'hi va interessar i va proclamar les santes com a patrones de la ciutat.
En 1681, el Consell demanà al monestir de Sant Cugat que els cedís les relíquies de les santes que ja es donava com a segur que eren filles de Mataró, però el monestir no va voler fer-ho fins al 1772. Només llavors, el 25 de juliol, arribà a Mataró una part de les relíquies que avui, en una urna d'argent, es treuen en processó per la festa de les Santes. En 1835, amb la desamortització eclesiàstica i la clausura del monestir, les restes que encara eren a Sant Cugat es traslladaren també a Mataró, tornant a reunir-se. Les relíquies van ser instal·lades a l'església de Santa Maria. En 1852 van ser proclamades patrones de Mataró per Pius IX.
La seva festivitat és el 25 de juliol, però a Catalunya, per tal de no fer-la coincidir amb la festa de Sant Jaume apòstol, se celebra dos dies més tard, el 27 de juliol.
L'any 1961, l'historiador Lluís Ferrer Clariana va publicar el llibre Testimonis del culte a les santes Juliana i Semproniana (Mataró: Impremta Minerva).

Felices fiestas a todos los hermanos y hermanas de la Hermandad, BONES SANTES 2011!!!