Com era la processó antiga de Les Santes de Mataró?

 Aquests dies Santa Maria torna a ser notícia.  Amb l'encara escalfor de l'acollida i emplaçament de les campanes i la nova campana Carme, aquest dies bullen les informacions al voltant de la festivitat de Les Santes i els actes relacionats. 

Per un costat hi ha la campana per co-finançar la Missa de Les Santes, i com no, tots els llargs preparatius per a les celebracions per part de tots els membres que formen part de la comunitat de la parròquia de Santa Maria. 

Una d'aquestes, és la processó després de la Missa de les Santes, que any rere any  impulsen diferents persones i compta amb l'impuls d'en Marçal Casanovas i l'Héctor López.

És un breu acte, l'únic on es presenta públicament les relíquies  i surten de la Basílica per a presentar-se als filles i filles de la ciutat, amics, coneguts i tots els benvinguts per aquestes dades a la festa. 

Enguany s'ha convidat a portar les relíquies per part de membres del Museu Arxiu de Santa Maria i als campaners, ja que cada any es convida a una entitat. 

Marçal Casanovas organitzant una de les reunions preparatòries. 

La processó de les Santes actual



Després de la intervenció d'una persona en nom de la comunitat i/o Patronat de les Santes - L'any passat en va ser la Joanna Gaja- i mentre el cor popular canta els gois de les Santes, s'inicia el seguici dins de la Basílica. 

Segons la disponibilitat de persones,  obre la processó la processó la Creu de Guía i davant de les relíquies hi va el davantal , els estendards, així com el campaner petit o tintinabulum i el paraigües basilical o ombrellino. En alguna ocasió ha anat amb tàlem, però no ha estat així els darrers anys.  No ens consta surtin també les claus com símbol papal de Basílica Menor. 

De fons repiquen les campanes i s'arriba a la plaça de Santa de Maria. En les dues darreres ocasions es va ampliar a fer la volta a la plaça, que abans s'entrava directament. 

D'aquesta manera, facilita molt la ubicació de les comparses i figures institucionals, les quals fan la reverència al pas de les patrones. 

Davant de la porta de la Basílica, esperen els preveres que han anat al darrera de les relíquies (tot i que en el passat anaven també al davant amb el davantal gremial). Allà la colla castellera capgrossos hi dedica un pilar i desplega la bandera de Mataró. 

També la figura de l'Àliga en tant que majestuosa i representant del poder civil de Mataró fa el seu ball que clou també amb una reverència. En aquest moment acostuma a haver-hi una volada de coloms blancs. 

Acte seguit es continua fins l'Altar Major i s'inicia el seguici de les comparses cap a l'Ajuntament. 
Imatges de la processó de Les Santes 2023 Font: Hdad. Nazareno y Esperanza

Imatges de la processó de Les Santes 2023


Però com era  la processó antiga de Les Santes? 

Se sap que el recorregut era molt més llarg i també sortida del Fossar Xic. De fet, és el recorregut que es fa actualment a la tarda amb les colles institucionals i representants polítics en l'anomenat La Passada. 

També se sap que era un acte molt concorregut i on hi havia presència de tota la comunitat de Santa Maria, personalitats, representants de col·lectius i confraries gràcies a l'Auca de la Processó.  I com no, a l'acta de 1879 de la Junta parroquial de Santa Maria. 

Segons l'Auca, la processó comptava al capdavant amb l'Herald de Mataró, les sorolloses trampes,  els capgrossos els macers i en Patufet i la resta de nans i el seguien la família Robafaves. 

Després hi anaven els gonfalons i estendarts  de les confraries, així com les grans banderes (que encara es conserven), nenes amb espelmes i els tancava una banda de música.
Imatges dels estendards, el tabernacle i els estendards al Museu de les Santes. 



Vestit originals de 1876 de la processó de les Santes al Museu de Les Santes. 


L'altre tram, ja comptava amb nenes vestides de les Santes Juliana i Semproniana amb els diferents moments de la seva vida i martiri i anunciaven els diferents trams, també el s de les autoritats civils i les banderes de nobles amb la seva banda. També hi havien serenos i burots, regidores i autoritats seguits per la banda municipal de Mataró i tancaven dues nenes abitllades amb el moment de glòria. 

La darrera part, era la religiosa on hi havia els administradors de les Santes, la Creu basilical , una escolania i els preveres, així com escolanets amb incensers . Al final hi havia les relíquies  amb el gremial que portaven els rectors de la Basílica . A la part final  hi anava el regiment de la ciutat. 

Auca de la processó de les Santes. Imatge feta en la que es conserva al Museu de les Santes. 


Segons el document de la Junta Parroquial de 1879 es va posar una mica d'ordre a la mateixa, sobretot on ubicar les administracions de les realitats i confraries segons un document antic. 

Reproducció del document: 

Junta de obra parroquial de Santa Maria de Mataró 

Extracto del acta de la sesión de 25 julio de 1876

Reunida la Junta a las 6 de la tarde en la Sala rectoral, acudieron con pocas excepciones todos los administradores de las cofradías y corporaciones establecidas en este templo, convocados en su totalidad por el Rdo. Sr. Cura Párroco, a fin de hacer constar de un modo claro e indudable el orden en que deben colocarse las respectivas administraciones cuando asisten en procesión u otras ceremonias.

Después de haber deliberado largo rato sobre el particular, por unanimidad se resolvió conservar el mismo orden establecido para sus banderas, según un antiguo libro manuscrito que se guarda en esta vicaria, cual se puso de manifestó, pero colocándose en el lugar que se consideró corresponderles aquellas administraciones que no menciona el libro, sin duda por carecer de banderas cuando se escribió, y son: Junta de Obra, Santísimo Sacramento, Candelaria y Santas Patricias, Santo Cristo y Almas del Purgatorio.

En consecuencia, se declaró establecido el siguiente orden preferente:

1.- Ilustre Junta de Obra

2.- Administración del Santísimo Sacramento

Acta del document de la junta de l'obra parroquial de  Santa Maria de 1879. Font: MASMM

3.- Administración de Candelaria y Santas Patricias, que antiguamente estaba involucrada en las Juntas de Obras

4.- Rosario

5.- Santo Sepulcro y Virgen de Soledad

6.- y 7.- San Isidro y San Telmo alternando

8.- y 9.- San Juan y Santo Cristo alternando por haber formada antes una sola corporación

10.- y 11.- Santo Ángel de las Guardas y Santa Lucía alternando

12.- Almas en lugar de San Sebastián, y que no asiste

13.- San Pedro si dejase de ir refundida a la de San Telmo

14.- San Antonio Abad y San Eloy

15.- Santa Ana

16.- Carmen

17.- San Poncio

18.- Virgen de los Desamparados


Altres notícies relacionades (hemeroteca 2023-2010):